Proiectele școlare europene

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a avut prilejul de a participa la proietele școlare europene. Mulțumită profesorilor coordonatori, atât elevii cât și profesorii școlii au putut beneficia de proiecte precum Leonardo da Vinci, Comenius sau Euroscola.

Să vedem ce e cu toate aceste proiecte. Programul sectorial Leonardo da Vinci finanțează o gamă largă de proiecte și oferă o multitudine de oportunități de formare pe piața europeană a muncii pentru organizațiile sau instituțiile din Romania de toate tipurile și dimensiunile. Scopurile programului sunt sprijinirea participanților la activitați de formare, sprijinirea îmbunătățirii calității și inovației în sistemele, instituțiile și practicile de educație profesională și formare profesională, îmbunătățirea atractivității educației profesionale și a formării profesionale, precum și a mobilității pentru angajatori și persoane și să faciliteze mobilitatea persoanelor în formarea profesională.

Comenius este prima componentă a Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții. Se adresează elevilor, cadrelor didactice, autoritaților locale, asociațiilor de părinți și ONG-urilor care activează în domeniul educațional. Scopul proiectului la nivel european este de a implica în activități educaționale cel puțin trei milioane de elevi. Totodată, proiectul urmărește și dezvoltarea cunoașterii și înțelegerii diversității culturale și lingvistice europene și sprijinirea elevilor pentru a dobândi competențe și abilități necesare dezvoltării personale pentru înțelegerea profesională și cetățenie activă.

Proiectul Euroscola a luat naștere la inițiativa Parlamentului European, din dorința de a atrage tinerii  în procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor în construcția Uniunii Europene. Scopul programului este de a aduce împreună elevi din statele membre și a le arăta cum funcționează Parlamentul European. Zilele Euroscola au loc la Strasbourg de mai multe ori pe an; la fiecare întalnire se adună sute de tineri din întreaga Europă pentru a concura în cadrul unei teme privind construcția și viitorul Europei. Proiectul se adresează elevilor  cu vârste cuprinse între 16 si 18 ani. Tema de anul acesta este Votul europarlamentar din 2014.