Proiectul Comenius – O şansă la cunoaştere

În şcoala noastră se derulează în perioada Septembrie 2012-August 2014 Proiectul Multilateral Comenius “New technologies help to get closer to our European neighbours”, care are următorii parteneri: “Albe Steiner” – Istituto Tecnico Statale ad Ordinamento Speciale, “Mazeikiu Kalnenu”, Zespół Szkół nr 70, Kumluca Anadolu Ogretmen Lisesi, Liceul ieşean de Informatică fiind instituţia coordonatoare.

În perioada 15-20 Aprilie 2013 a avut loc reuniunea de proiect la instituţia Kumluca Anadolu Ogretmen Lisesi din oraşul Kumluca, Turcia. Au participat elevii clasei a XI-a B: Bilan Tudor, Bilan Veronica, Crişu Georgiana, Mihalache Claudiu Florin. Profesorii participanţi au fost: Butnaru Gabriela (profesor de informatică – coordonator proiect), Romanescu Adina (director adjunct) şi Juverdeanu Doina (profesor de limba engleză).

3

Prin participarea la reuniunea de proiect am avut oportunitatea să ne îmbogăţim cunoştinţele legate de competenţele IT în domeniul cinematografiei şi să luam contact cu civilizaţia şi cultura şi turcă, într-un mediu plăcut şi într-un mod cu totul creativ.

Programul activităţilor a cuprins :

– Prezentarea instituţiei gazdă

– Program artistic prezentat de şcoala turcă

– Lecţii de cinematografie predate de profesorii italieni, în care am învăţat tehnicii de cinematografie, cum ar fi stop-motion şi playmotion

– Vizite de documentare, în mai multe locuri istorice din imprejurimile oraşului Kumluca, la situl arheologic Rhodiapolis şi Kakekule. Am vizitat biserica Sf. Nicolae care se găseşte în oraşul Demre, situl arheologic de la Olympos şi oraşul scufundat din Kekova. De asemenea, am avut ocazia să vizităm partea veche a oraşului Antalya şi muzeul de arheologie.

Am avut la dispoziţie 5 zile să ne familiarizăm cu tehnicile cinematografice, să cunoaştem oameni aparţinând unei altei culturi şi să ne îmbogăţim bagajul lingvistic.

2

Impresii participanţi:

Bilan Tudor:

Participarea la această reuniune a reprezentat o experienţă mult mai plăcută decât mi-aş fi imaginat la început. Fiind găzduit de o familie turcă primitoare, am avut ocazia să iau cunosc cultura ţării gazdă. Am experimentat multe lucruri noi, dar, în general, am fost surprins de cât de asemănătoare era viaţa lor cu a mea. Aş repeta această experienţă oricând.

Bilan Veronica:

O adevărată oportunitate, prilej de aprofundare a cunoştinţelor şi abilităţilor legate de competenţele IT în domeniul cinematografiei şi, totodată, suport indispensabil pentru dezvoltarea personală. Mi-a permis dezvoltarea abilităţilor sociale şi îmbogăţirea cunoştinţelor culturale.

 

Crişu Georgiana:

Participarea la acest proiect a fost o experiență plăcută . Familia care m-a găzduit a fost primitoare și m-a făcut să mă simt ca acasă . Am avut ocazia să învăț câte ceva din istoria si cultura lor și să gust din deliciile turcești de care toată lumea vorbește. Dacă aș avea ocazia de a repeta această experiență, cu siguranță, nu aș rata-o.

 

Mihalache Claudiu:

Proiectul Comenius a reprezentat pentru mine o experienţă unică din care am avut multe de învăţat; mi-am făcut foarte mulţi prieteni şi pot să spun că a fost o săptămână de neuitat.

1