Șansă la progres

Cum bine știți, domnii profesori din LIIS muncesc foarte mult pentru a oferi  elevilor imbolduri in descoperirea unor  noi orizonturi. Aceștia  fac întotdeauna tot ce le stă în putință pentru a menține atât numele liceului la un nivel înalt, cât și pentru a ajuta elevii să vadă ce posibilități pot avea în viitor.

În anul 2011 doamna profesor  Adina Romanescu împreună cu doamna profesor Cristina Fulop au lucrat  la proiectul  intitulat Leonardo da Vinci. Despre ce este acest proiect? Am discutat cu doamna Adina Romanescu și iată ce am aflat:

Reporter JS: Ce v-a determinat să vă ocupați de acest proiect?

Prof. Adina Romanescu: Anul 2011 a fost generos pentru liceul nostru. Am lucrat în februarie 2011 împreună cu prof. Cristina Fulop la trei cereri de finanţare, două vizează elevii, iar una profesorii. Toate cele trei proiecte Leonardo da Vinci depuse au fost aprobate. Tot ceea ce încerc să promovez are legătură cu o abordare europeană a educaţiei, cu o adaptare a conţinuturilor la nevoile pieţei muncii. Chiar dacă elevii noştri urmează toţi o facultate şi doar unii vor lucra în timpul facultăţii, nu înseamnă că putem lăsa dezvoltarea competenţelor solicitate de piaţa muncii exclusiv în sarcina mediului universitar. De exemplu, competenţa de a lucra eficient în echipă este vizată puţin de programele şcolare. Nu reuşeşti să dezvolţi această competenţă doar oferind sarcini de lucru în echipă elevilor sau solicitându-le proiecte de grup.

Reporter JS: În ce constă mai exact proiectul?

Prof. Adina Romanescu: Cele două proiecte dedicate elevilor au în vedere formarea acestora pentru două profesii: administrator de reţea pentru afaceri mici şi mijlocii şi webdesigner pentru comerţ electronic. Ambele proiecte presupun organizarea unui stagiu de 3 săptâmâni într-o ţară europeană în vederea dezvoltării competenţelor solicitate de piaţa muncii pentru cele două profesii. Proiectul nr.  LLP-LdV/IVT/2011/RO/290 intitulatCompetenţe de administrare de reţele pentru afacerile mici şi mijlocii va avea 24 elevi participanţi. Stagiul va fi organizat în Karlsruhe (Germania) de partenerul proiectului Alfatraining Bildungzentrum. Acest proiect este coordonat de prof. Fulop Cristina. Proiectul nr.  LLP-LdV/IVT/2011/RO/311 intitulat Dezvoltarea competenţelor de webdesign aplicate în e-commerce va avea 16 elevi participanţi. Stagiul va fi organizat în Valencia (Spania) de partenerul proiectului ESMOVIA (Sistema Practices s.l.).

Mi-am dorit mult ca acest proiect să se aprobe deoarece consider că dezvoltarea magazinelor online, promovarea comerţului electronic este o nişă pe piaţa muncii, oportună pentru absolvenţii liceului nostru.

Reporter JS: Ce impact credeți că v-a avea asupra elevilor din liceul nostru?

Prof. Adina Romanescu:   Sunt convinsă că elevii se vor întoarce din stagii mai bine pregătiţi pentru o viitoare profesie, vor învăţa multe lucruri din colaborarea cu specialişti IT europeni. La sfârşitul stagiului, elevii vor dobândi un certificat de mobilitate Europass care va atesta la nivel european dezvoltarea competenţelor vizate de domeniul proiectului.

Reporter JS: Sunt mulți elevi dornici de participare?

Prof. Adina Romanescu:    Înscrierile s-au derulat în perioada 8-21 decembrie 2011. Probele de selecţie vor fi derulate în perioada 23 ianuarie – 10 februarie 2012. Pentru participarea la proiectul Competenţe de administrare de reţele pentru afacerile mici şi mijlocii s-au înscris 43 elevi, iar pentru proiectul Dezvoltarea competenţelor de webdesign aplicate în e-commerce 28 elevi. Le dorim mult success elevilor!

Așa cum doamna profesoară le dorște succes, asta le dorim și noi. Să ne facă mândri că sunt din Liceul de Informatică, dar mai ales, să fie mandri de munca și reusitele lor.