Despre noi

Anghelescu Dana
Dana Anghelescu
Cetățeanul tânăr, aflat pentru prima dată în situația de a vota, de a-și alege reprezentanții la nivel european, trebuie să conștientizeze că numai prin vot se va putea face auzit. Să nu lăsăm ca interesele noastre să fie reprezentate de români care nu știu ce înseamnă limba română și istoria românilor! Este esențial să participăm la vot!
Ghiban Anamaria
Anamaria Ghiban
A înțelege în profunzime conceptul de ”cetățenie europeană” astăzi, în contextul unei evoluții din ce în ce mai rapide a societății în care ne este dat să trăim în direcția unei globalizări mondiale, este, cred, un act de responsabilitate civică pe care fiecare dintre noi ar trebui să și-l asume. A fi cetățean european implică, pragmatic și ideatic vorbind, faptul de a cunoaște și a-ți asuma deopotrivă o serie de drepturi și de responsabilități ce decurg din apartenența la această comunintate care este Uniunea Europeană. Iar exercitarea dreptului de vot în alegerea reprezentanților propriei țări în Parlamentul European le înglobează pe amândouă. Însă dincolo de orice convingere politică, economică sau de altă natură, spiritul european este, în fond, o sumă a tuturor acestor individualități reprezentate de cetățenii europeni, sumă ce dă sens unității în diversitate.
Albisteanu Sebastian
Sebastian Albişteanu
Zilnic, mass-media prezintă cazuri de corupție și luare de mită. Ca cetățean cu drept de vot, poți împiedica aceste persoane să ajungă la putere, îți poți exprima liber opinia și contribui la alegerea unei persoane potrivite pentru Parlamentul European, care să reprezinte România și să o aducă pe drumul cel bun. Depinde de el si doar prin participarea la vot putem schimba ceva.
Andrici Cezar
Cezar Andrici
Pentru mine, a fi cetățean european înseamnă acces la o mulțime de universități, proiecte și opurtunități, datorită cărora cultura și educația în Uniunea Europeană se menține la cel mai înalt nivel.
Ciobanu Andreea Roxana
Andreea Roxana Ciobanu
Votul reprezintă principiul de bază al societății democratice, și de aceea este foarte important, ca cetățean european, să-ți exprimi punctul de vedere prin aplicarea ștampilei pe buletinul de vot, contribuind astfel la influența Uniunii Europene asupra vieții de zi cu zi.
Cucos Andrei
Andrei Cucoş
Participarea mea la vot nu este numai un drept, ci și o modalitate de a influența deciziile la nivel european.
Andra Dorneanu
Andra Dorneanu
Votul european are o mare importanta, acesta afirma drepturile noastre de cetateni liberi si prin el luam parte la decizii importante, ce ne influenteaza direct.
Esanu Codrin Stefan
Codrin Ştefan Eşanu
Votul European este la fel de important ca oricare altul, deoarece viitorul nostru depinde de el.
Filimon Marta
Marta Filimon
Pentru mine, a fi cetățean European înseamnă a avea aceleași drepturi și îndatorii pe care le au și ceilalți aproximativ 507 milioane de cetățeni europeni. Consider că a fi cetățean european este o mare oportunitat epentru tineri, preponderen televi și studenți, care au dreptul de a studia în orice țară care face parte din Uniunea Europeană și de a participa la multiple stagii în cadrul cărora vor trăi o experiență multiculturală din care se pot dezvolta pe plan personal. Cu alte cuvinte, pentru mine, a fi cetățean european înseamnă a avea acces nelimitat la cunoaștere. Deciziile luate în cadrul instituțiilor Uniunii Europene pot afecta milioane de oameni; de aceea în anul 1979 a fost înființat primul ansamblu internațional ales prin vot direct, Parlamentului European. Această instituție poate respinge aprope orice proiect propus de celelalte instituții; deoarece consider că este important ca reprezentanții țării tale să aibă opinii care să te reprezinte. Eu voi merge la următoarele alegeri europarlamentare să aleg ce voce mă va reprezenta în cadrul Parlamentului European.
Ghetel Beatrice
Beatrice Ghetel
Votul european înseamnă pentru mine în primul rând exercitarea unui drept pe care îl am ca cetăţean al Uniunii Europene, dar şi o datorie care o am faţă de aceasta. Consider că numai prin prezentarea la vot, viitorul va fi aşa cum îl doresc şi că ideile mele vor fi reprezentate cum trebuie, de oameni capabili.
Iacob Ionut
Ionuţ Iacob
Votul european este foarte important, deoarece oamenii de rând au oportunitatea de a-și alege persoana care să îi reprezinte și, implicit, care le va reprezenta interesele în Parlamentul European.
Iftode Adelina
Adelina Iftode
Pentru mine, a fi cetățean european înseamnă mai mult decât drepturi în plus...înseamnă o poartă spre mentalitatea din Occident, înseamnă dezvoltare atât pe plan colectiv, câ tși pe plan personal. Cetățenia europeană îmi oferă libertatea de a călători în alte tări membre și de a cunoaște lucruri noi. Votul îmi oferă posibilitatea de a participa la o hotărâre la nivel înalt și șansa de a contribui la viitorul țării. Știu că votul meu contează pentru viitorul meu, al țării și pentru imaginea acesteia.
Ionescu Alexandru
Alexandru Ionescu
Votul este dreptul tău de cetățean european. Exprimă-ți opinia și alege-ți reprezentantul!
Litianu Razvan
Răzvan Litianu
Uniunea Europeana ne oferă șansa de a simți că facem parte dintr-o comunitate. Ce este mai important decât sa ne facem auziți exprimându-ne punctul de vedere? Dreptul de a vota un reprezentant al României în Parlamentul European este o ocazie de a arăta că și noi avem un cuvânt de spus. De aceea trebuie să mergem la vot, pentru că noi decidem viitorul.
Nastasa Dan
Dan Năstasă
Votul european nu este doar o modalitate de a influența alegerea persoanelor care ne reprezintă, acesta fiind și o modalitate de a te face auzit la nivel european, nu doar în propria comunitate. Exprimarea votului european este vitală pentru un viitor mai bun, pentru un viitor care pune accent pe opinia oamenilor la nivel de individ, nu la nivel de comunitate.
Neculau Amos Madalin
Amos Mădălin Neculau
Negrutu Cristina
Cristina Negruţu
Părerea mea e că mersul la vot e exact puntea de legătură între "vreau să fie mai bine" și "știu ce înseamnă să fie mai bine și cum să ajung acolo". Iar votul europarlamentar e la fel de important ca cel local, e vorba de niște persoane care reprezintă interesele tale și a celor din jurul tău la un nivel mult mai înalt. Să mergi la vot face diferența; să știi pentru cine votezi contează; să te implici în viața comunității înseamnă schimbare, înseamnă contribuția ta pentru "mai bine".
Netedu Andrei
Andrei Netedu
Pentru mine votul european este contribuția pe care o aduc eu la consolidarea Parlamentului European și dreptul meu ca cetățean să îmi exprim opinia asupra persoanelor care să reprezinte România.
Onutu Codrin
Codrin Onuţu
Trăim într-o perioadă în care toată lumea este fascinată de oportunităţile oferite de ţările străine. În schimb, ceea ce pare să treacă complet neobservată este imaginea ţării noastre. Toată lumea doreşte o unică oportunitate, dar nu realizează că pentru a avea această oportunitate, trebuie un mic efort. Un efort care să determine modul în care vedem şi suntem văzuţi în Europa, un simplu lucru numit vot. Astfel, alegând europarlamentari competenţi, ne schimbăm imaginea şi ni se deschid porţi către occident. Consider că acesta este rolul votului european : să ne ofere şansa de a deveni un singur popor, o singură mentalitate, o Europă cu adevărat unită.
Petcu Raluca
Raluca Petcu
Europeanul nu este doar un consumator sau doar un actor al vieții economice și sociale. Orice persoană care are naționalitatea unuia dintre statele membre UE se bucură de dreptul de a călători, de a locui și munci în străinătate. Este extrem de important ca tinerii să voteze, deoarece rezultatele procesului electoral le influențează viitorul!
Purice Ciprian
Ciprian Purice
Ținând cont că Romania e țară membră a Uniunii Europene, iar fiecare țară are reprezentanți în Parlamenul European, consider că prezența la vot este necesară pentru a fi reprezentați de cineva în care credem. Votăm pentru a sprijini România.
Rusu Madalina
Mădălina Rusu
Votul european reprezintă oportunitatea de a mă exprima şi de a reuşi să fac o schimbare. Deci, alătură-te nouă! Fă-te auzit! Votul tău contează!
Seserman Adelina
Adelina Seserman
Prin votul european vocea noastră se face auzită în Europa. Această șansă trebuie să o folosim altfel. Fără voturile noastre, schimbarea pe care ne-o dorim nu va începe!
Spiridon Andra
Andra Spiridon
În opinia mea, votul european este foarte important deoarece prin el, noi alegem felul în care suntem reprezentați în Uniunea Europeană, și ce imagine se creează asupra țării noastre prin persoana aleasă de noi. De asemenea, prin votul european noi ne facem auziți în Europa.
Tucar Liana
Liana Ţucar
Votul european este important, deoarece prin acesta ne alegem reprezentanții țării, care au putere de decizie in Parlamentul European timp de 5 ani.''
Varvaroi Theodora
Theodora Varvaroi
"Fii mândru că ești cetățean european! Învață-ți drepturile și votează-ți reprezentanții! Fă-te auzit!"

„Va veni o zi în care voi , francezi, ruşi, italieni, germani, voi toate națiunile continentului, fără să vă pierdeți calitățile distincte şi glorioasa voastră individualitate, veți fonda o unitate superioară şi veți construi fraternitatea europeană“. – Victor Hugo, 1849

„Noi nu coalizăm statele, ci unim oamenii“. –  Jean Monnet

„Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea Europeană se bazează pe valorile individuale şi universale ale demnității umane, ale libertății şi ale solidarității; are la bază principiul democrației şi principiul statului de drept. Pune persoana în centrul acțiunii sale, instituind cetățenia Uniunii şi creând un spațiu al libertății , securității şi justiției. Uniunea contribuie la apărarea şi dezvoltarea acestor valori comune în respectul diversității culturilor şi al tradiției popoarelor Europei, ca şi al identității naționale a statelor membre şi al organizării puterilor publice ale acestora la nivel național, regional şi local“. – Carta drepurilor fundamentale a Uniunii Europene, Nisa , 7 decembrie 2002

 

EUROLIIS – un proiect cu tineri, despre tineri, pentru tineri…

În contextul Anului european al cetățenilor, Biroul de Informare al Parlamentului European în România a lansat de curând cea de-a VI-a ediţie a concursului naţional pentru liceeni EUROSCOLA, provocarea lansată elevilor în acest an fiind aceea de a concepe și de a implementa un proiect de campanie cu titlul “Drepturile noastre în Uniunea Europeană” care să cuprindă două module: proiectul propriu-zis și afiș,, acesta din urmă având ca temă/ finalitate creșterea participării cetățenilor la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014.

 

Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi se înscrie în această competiţie cu un proiect de campanie de anvergură, ce cuprinde o suită de activităţi complexe de conştientizare a importanţei exercitării dreptului de a alege reprezentaţii ţării noastre în Parlamentul European. Campania gândită de echipa EUROLIIS (alcătuită din 24 de elevi ai liceului, coordonaţi de către doi profesori) va demara chiar din prima zi de vacanţă şi activităţile din cadrul ei se vor derula pe tot parcursul vacanţei de vară şi în prima săptămână a noului an şcolar care va începe în septembrie 2013 (24 iunie 2013 – 24 septembrie 2013), conform obiectivelor impuse de organizatorii competiţiei.

 

Echipa EUROLIIS îşi propune ca prin proiectul “Drepturile noastre în Uniunea Europeană” să atingă următoarele obiective:

-să informeze grupul ţintă (format din tineri aflați în situația de a vota pentru prima oară în anul 2014) asupra drepturilor pe care le au în calitate de cetățeni europeni prin distribuirea de materiale informative, prin valorificarea diferitelor mijloace de transmitere a informaţiilor. (site, pliante, pagina Facebook, forum, bannere, etc.)

-să informeze grupul ţintă despre necesitatea de a participa la alegerea reprezentanților români în Parlamentul European prin intermediul unor activităţi complexe şi concrete de conştientizare a votului. (spoturi publicitare, concursuri, dezbateri, activităţi culturale, activităţi de mobilizare a iniţiativei publice, etc.)

– să realizeze un afiş de campanie pentru participarea la votul pentru Parlamentul European, cu un conţinut original şi sugestiv pentru tema propusă în competiţie.

IMG_5115