Leonardo da Vinci: pictor şi om de ştiinţă recunoscut la nivel internațional și una din comorile naționale ale Italiei. Dacă la școală ai ridicat privirea pentru un minut, ai ciulit urechile pentru o secundă, știi deja că un program european îi poartă numele. Scopul acestui proiect este dezvoltarea competențelor de grafică, design și formarea ta ca om prin contactul cu altă cultură.
O călătorie matinală spre București și un zbor lung cu avionul au marcat începutul oficial al proiectului. Cum toți călătorii erau români, nu am sesizat niciun impact cultural, nicio noutate.
Odată ajunși, ne-am conectat la programul proiectului. Eu, unul, nu am imaginația atât de bogată pentru a realiza câtă muncă se află în spatele acestei deplasări.
Prima zi este rezervată acomodării și ne sunt reamintite detalii legate de comportamentul nostru în cadrul stagiului. Ni s-a explicat că suntem aici pentru a ajuta și că avem o șansă extraordinară de a dezvolta competențe în multe joburi IT. Companiile care ne găzduiesc sunt exemple de bună practică în publicitate, grafică. Mi s-a părut impresionant faptul că majoritatea persoanelor cu funcții înalte au evoluat, avansat, promovat pe parcursul timpului, nu și-au câștigat locul direct. Mergând cu mijloace de transport în comun, sistem bine pus la punct, încât locuitorii le preferă în locul mașinilor personale, am avut timp să observ că oamenii sunt exagerat de politicoși, foarte bine organizați, feriți de stres și veșnic binedispuși.
Întâlnirea cu Antonio, managerul companiei PUBLICMAR a fost deosebit de interesantă, ne-a povestit cum a înființat firma și cum a ajuns la o afacere de succes. De asemenea, ne-a fost prezentată doamna care avea să se ocupe de noi și să ne coordoneze activitățile din program, tot timpul grijulie, atentă la detalii, cu un dezvoltat simț al umorului și cunoștințe vaste în design. Am tras cu ochiul în timp ce lucra și am rămas impresionat.
Una dintre sarcinile interesante a fost crearea unui logo pentru o firmă intitulată ADAMAS (diamant). Ni s-au înșiruit condițiile logo-ului și ni s-a urat spor la muncă. Atmosferă relaxantă, cu un radio bine ales ca fundal sonor, am dat frâu liber imaginației și am facut 5 variante, din care 2 lăudate, iar 3 apreciate pentru a ne încuraja, zic eu. După 6 ore de muncă, ne luăm la revedere.
În altă zi realizăm ca am fost primiți în familia lor, exersăm cunoștințele de limbă spaniolă și realizăm 2 etichete pentru o sticlă de ulei și una de suc. E un sentiment foarte plăcut să știi că munca ta va fi utilă.
În fiecare zi descopeream ceva nou și parcă după prima săptămână de stagiu am aflat deja ce înseamnă munca într-o companie IT. În ultima zi din prima săptămână, am intrat într-un ritm alert și în plus față de ce era planificat în program, am transformat un meniu de restaurant de 6 pagini într-un pliant de 4 pagini, plăcut la vedere. Am reușit în ultimul minut să finalizăm și eram în al 9-lea cer: venise weekend-ul, implicit excursia la Granada și Cordoba.