Auzim tot mai des expresia “Sunt cetățean european și am drepturi!”. Este adevărat că odată cu intrarea României în Uniunea Europeană am obținut mai multe drepturi și avem mai multe avantaje în spațiul european. Dar care sunt acestea? Cum ni le apărăm? Și cine ni le apără?
Anul 2013 ne oferă ocazia să ne informăm și să răspundem la aceste întrebări fiind declarat Anul european al cetățenilor. Comisia Europeană a lansat această temă deoarece există nevoia de implicare directă a cetățenilor pentru a asigura viitorul Europei. Pe parcursul acestui an se vor organiza dezbateri prin care politicienii se vor interesă de nevoile pe care le au oamenii ce îi reprezintă. Cetățenii vor avea ocazia să li se răspundă la intrebari și să își expună punctul de vedere. Ei trebuie să fie conștienți de drepturile pe care le au, ce obstacole pot întâlni și cum pot fi soluționate.
Dar ce sunt acești ani europeni?
Anii europeni au apărut din nevoia de a trata fiecare situație problematică separat. Și pentru că se dorea soluționarea completă, s-a hotărât ca pe parcursul fiecărui an să fie tratată câte o temă, acestea fiind stabilite cu câțiva ani înainte. Comisia Europeană propune tema iar aceasta este votată de Parlamentul European și de statele membre. Fiecare stat membru își poate aduce contribuția propunând câte o temă.
Prin intermendiul acestor ani crește credibilitatea Uniunii Europene și numărul de catățeni care se implică activ în comunitate. Tot ce trebuie să facem este să ne documentăm!
Mai multe informaţii despre Anul european al cetăţenilor şi despre anii europeni anteriori găsiți aici – http://europa.eu/about-eu/basic-information/european-years/index_ro.htm