Dezbatere

Astăzi, 23 septembrie, activitatea EUROLIIS a fost încununată prin organizarea dezbaterii ”Tinerii în Uniunea Europeană”. Evenimentul a avut loc în amfiteatrul Liceului de Informatică Grigore Moisil şi a găzduit, pe lângă echipa EUROLIIS şi o parte din elevi, câţiva invitaţi speciali care au dat curs invitaţiei noastre şi au venit pentru a ne clarifica orice nelămurire legată de chestiuni care sunt de interes general pentru orice tânăr cetăţean european.

Invitaţii noştri au fost domnii prof.univ.dr George Poede de la Facultatea de Filosofie, conf.univ.dr. Adrian Netedu de la Facultatea de Filosofie, Elena Farca, şef al biroului de relaţii internaţionale a Primăriei Iaşi şi Cătălin Luca, expert Team Europe. Numele lor au impact în legătură cu tematica proiectului nostru, iar faptul că lucrează zilnic cu instituţii europene dă greutate cuvintelor lor.

Domnul George Poede ne-a prezentat pe înţelesul nostru cele două mari direcţii de dezvoltare a Uniunii Europene : direcţia federală şi direcţia interguvernamentală. Cu o serie de exemple şi istorioare care sunt cu atât mai interesante deorece oferă o perspectiva din interior asupra subiectului, dumnealui a reuşit să atragă interesul celor mai sceptici dintre cei prezenţi.

De asemenea, dezbaterea s-a concentrat pe întrebarea care, deşi pare simplă, este cea mai încurcată din discuţie, şi anume :”De ce să votez?”. Încercând să interacţioneze cu noi şi să ne deschidă perspectivele, aceştia au reuşit să ne clarifice dileme care, deloc surprinzător, preocupă pe toată lumea.

Evenimentul s-a încheiat într-o manieră pozitivă, fiind prezentate cele două filmuleţe – spoturi ale proiectului, care au fost apreciate şi de elevii prezenţi, lucru care a sporit popularitatea EUROLIIS în cadrul liceului.