Austria

Austria… Mereu când mă gândesc la această ţară, îmi imaginez Târgul de Crăciun din Viena sau poate un cappuccino vienez savurat într-o cafenea micuţă în care se aud în surdină Simfoniile lui Mozart sau muzica lui Franz Schubert. Ideile lui Sigmund Freud-fondatorul psihanalizei, sunt încă dezbătute şi au avut un mare efect asupra gândirii filosofice de azi.  Vacanţele la ski din Austria au devenit un obicei pentru foarte mulţi străini. În concluzie, Austria este o ţară foarte primitoare, populată de oameni civilizaţi, cu o istorie bogată şi impresionantă. Însă, puţini  au fost curioşi să afle relaţia acestei ţări cu Uniunea Europeană.

Austria a aderat la UE în anul 1995, odată cu Finlandia şi Suedia, reducâdu-şi dependenţa economică faţă de Germania.

Până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Austria a fost centrul unui vast imperiu, care a controlat o mare parte din Europa Centrală timp de secole. În prezent, Austria este o republică federală formată din nouă state.

Numeroase organizaţii  internaţionale au sediul în Viena. Printre acestea se numără Secretariatul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol.

Parlamentul austriac este bicameral. Consiliul Naţional (Nationalrat) numără 183 de membri aleşi prin vot popular direct, pentru un mandat de cinci ani. Consiliul Federal (Bundesrat) este Camera Superioară a Parlamentului şi are 62 de membri reprezentând fiecare provincie. Membrii săi au un mandat de patru sau de şase ani.