Anul aderării la UE: membru fondator (1952)
Capitala: Berlin
Suprafaţa totală: 356 854 km²
Populaţia: 82 milioane
Moneda: face parte din zona euro din 1999 (€)
Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1985
Imaginați-vă o ţară în care locuitorii muncesc mai puţine ore decât aproape oricine altcineva, unde forţa de muncă nu este, în special, productivă şi unde copiii petrec mai puţin timp la şcoală decât vecinii lor. Probabil credeți că nu este o reţetă pentru succesul economic.
Însă, țara descrisă mai sus nu e alta decât Germania, puterea industrială a Europei și al doilea cel mai mare exportator din lume.
Germania este ţara cu cea mai numeroasă populaţie din Uniunea Europeană. Este așezată în centrul Europei, întinzându-se de la Marea Nordului şi Marea Baltică, în nord, până la Munţii Alpi, în sud, fiind traversat de câteva dintre cele mai mari fluvii europene, precum Rinul, Dunărea şi Elba.
A treia putere economică a lumii, Germania produce autovehicule, echipamente de înaltă precizie, echipamente electronice şi de comunicaţii, produse chimice şi farmaceutice şi multe altele.
Turismul reprezintă o importantă activitate social-culturală cu implicații în economia Germaniei. Ocupă un loc fruntaș în Europa, cu aproape 40 mil de turiști anual.
Există ceva pentru toată lumea în orașele din Germania – fie că este agitația unui oraș mare sau faimoasa arhitectură, monumentele istorice sau străzile comerciale, clădirile vechi încântătoare sau viața de noapte scânteietoare. În fiecare zi orașele așteaptă să fie descoperite.
Germania este cea mai populară ţară din lume, potrivit clasamentului anual alcătuit de BBC pe baza unui sondaj de opinie în cursul căruia au fost intervievate 26.000 de persoane.
“Made in Germany” este o garanție a calității, care este recunoscută peste tot în lume.
Comparativ cu restul Europei, tarifele hoteliere din Germania sunt deosebit de mici, în timp ce standardele sunt ridicate.
În mod clar există multe lucruri de învățat de la modelul german, dar reproducerea orbește a acestuia ar putea să nu reprezinte răspunsul la problemele pe care le au celelalte țări.