Letonia

Letonia este o țară baltică în Europa de Nord. Capitala țării este Rīga. Granița de vest a țării o constituie Marea Baltică. În nord și în sud, Letonia se învecinează cu Estonia, respectiv Lituania, iar în est cu Rusia.

Letonia există ca stat din 1918, ca urmare a Tratatului de Pace de la Paris și a acordării de teritorii pe bază etnico-lingvistică. Înainte de 1918, Letonia fusese o provincie a Imperiului Rus, (gubernie), condusă de un guvernator numit de țar. Numele ei era Livonia, iar teritoriul acesteia includea și sudul Estoniei de astăzi. Denumirea de Livonia datează din perioada primei ocupații germane a teritoriilor baltice, de la începutul secolului al XIII-lea și derivă de la cuvântul Liv, care denumea locuitorii băștinași.

Letonia şi-a recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991. Situată pe ţărmul Mării Baltice, este o ţară cu altitudini joase, acoperită pe arii extinse de păduri care oferă materia primă pentru industria construcţiilor şi a hârtiei. Mediul înconjurător abundă în floră şi faună sălbatică. Economia Letoniei produce bunuri de larg consum, textile, unelte şi utilaje. Ţara reprezintă o atracţie pentru turiştii din întreaga Europă.

Parlamentul unicameral leton (Saeima) are 100 de membri, aleşi prin vot popular direct pentru un mandat de patru ani. Preşedintele este ales de către Parlament, o dată la patru ani.

Letonia a aderat la Uniunea Europeană în anul 2004, atunci când UE a avut cea mai mare extindere din istorie, aceasta aderând alături de Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia.
Ştiaţi că…

Riga, capitala, este un oraş vechi cu multă arhitectură medievală, dar şi cu zone art nouveau şi clădiri moderne de sticlă.Unul din cele mai colorate locuri este piaţa centrală, una dintre cele mai vechi şi mai mari din Europa, ridicată în câteva hangare părăsite, pe care armatele germane le foloseau drept garaje pentru zepeline. Fiecare hangar are un alt specific.

Catedrala din Riga (1211), cea mai mare din ţările baltice, are în vârf un cocoş de 2 metri înălţime şi 158 kg. Creasta lui e la 123 metri înălţime. În secolul 17, când a fost terminat turnul, era cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa.