Suedia, stat aparținând Europei de nord, este situat în estul peninsulei Scandinave, aderă la Uniunea Europeană pe data de 1 ianuarie în anul 1995, aderare susținută de partidele politice și în urma referendumului de pe 12 noiembrie 1995 ce a trecut cu o majoritate de 52%, și la Spaţiul Schengen în 1996. Statul, având capitala la Stockholm, are o suprafață de 449 964 km² și o populație de 9,2 milioane de locuitori, moneda Suediei fiind coroana suedeză.
Din punct de vedere politic, Suedia este o monarhie constituțională cu parlament unicameral, parlamentarii și primul ministru fiind aleși prin vot, pentru o durată de 4 ani. Carl Gustaf al XVI-lea este regale Suediei, împlinind astăzi doar funcții ceremoniale în calitate de Șef al Statului. Toate funcțiile politice revenindu-i Purtătorului de Cuvânt al Parlamentului. De peste 50 de ani, sistemul politic este dominat de Partidul Social Democrat Suedez(Sveriges socialdemokratiska arbetareparti -Partidul Social Democrat al Lucrătorilor din Suedia, cunoscut popular ca Socialdemokraterna sau SAP).
Cele mai vechi relatări despre Suedia deatează încă din preistorie, fiind găsite taberele unor vânători de reni din anii 12000 Î.Hr. Necucerită de romani, în Suedia epoca fierului se întinde pană în anii 1100.
Cu toții știm despre temuții vikingi ce își au originea în nordul Europei. Epoca vikinga în Suedia a durat între sec VIII și XI, perioada în care aceștia au călătorit în sud-est ajungând în Finlanda, țările baltice, Rusia, Belarus, Ucraina, Marea Neagră și chiar Baghdad. Vikingii suedezi, denumiți rusii (sau varegii rus), sunt considerați și fondatorii Rusiei kievene.
În cinsetea vikingilor și a zeilor păgâni, formația suedeză Bathory creeaza un nou subgen al muzicii metal, denumit Viking metal, în versuri fiind prezentate viețile eroilor, lupte ale vikingilor și întamplari ale zeilor.
În 1319, Suedia și Norvegia au fost unite de regele Magnus Eriksson, iar în 1397, regina Margareta I a Danemarcei a reușit uniunea personală a Suediei, Norvegiei și Danemarcei, în ceea ce s-a numit Uniunea de la Kalmar. Cu toate acestea, urmașii reginei au fost incapabili să mențină puterea, iar după „baia de sânge de la Stockholm” nobilii suedezi au format o nouă rezistență împotriva Danemarcei. Pe data de 6 iunie 1923, dată ce va deveni ziua națională a Suediei, a fost ales drept rege Gustav Vasa, numirea lui ca rege este considerată a fi actul fondator al Suediei modern, regele fiind considerat „tatăl națiunii”.
Suedia este bogată în păduri de conifere, în minereu de fier, cupru, zinc, aur, argint, plumb, wolfram, uraniu și alte minereuri, dar nu are zăcăminte de petrol și cărbune, dispune însă de energie hidroelectrică.
În prezent Suedia este împărțită în 21 de comitate (län). În fiecare comitat există un birou administrativ (länsstyrelse) numit de guvern și un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat în comune (kommuner), în total, în 2004 existând un număr de 290 pe tot teritoriul Suediei.
Suedia este țara cu cei mai puțini oameni credincioși doar 2% luând parte constant la serviciul religios. Mai puțin de 24% din populația Suediei crede în existența unei divinități, iar separarea bisericii de stat s-a produs în anul 2000. Nu se studiază cursuri de doctrină religioasă în școli, dar se predau cursuri de etică și morală, unde se discută atât valori laice cât și valori religioase, cât și istoria religiilor.
Sedia este o țară care merita vizitată atât pentru istoria variată, cât și pentru relieful montan, de câmpie și podiș și padurile ce acoperă mai mult de jumatate din teritoriu.